Rubriky
Návrh exteriéru Starostlivosť o nábytok

Zimná záhrada – oáza pokoja počas celého roka

Chcete si vychutnať posedenie na svojej terase počas celého roka? Dnešné moderné zimné záhrady vám to umožnia. Naviac si zväčšíte obytný piestor, ktorý v lete využijete na opaľovanie či grilovačku a v zime si užijete teplý nápoj v sedačke s výhľadom na zimnú krajinu. V zimných záhradách môžete pestovať zaujímavé tropické rastliny. Jednoducho si môžete vytvoriť miestnosť, ktorú v dome mať nemôžete.

Chcete si vychutnať posedenie na svojej terase počas celého roka? Dnešné moderné zimné záhrady vám to umožnia. Naviac si zväčšíte obytný piestor, ktorý v lete využijete na opaľovanie či grilovačku a v zime si užijete teplý nápoj v sedačke s výhľadom na zimnú krajinu. V zimných záhradách môžete pestovať zaujímavé tropické rastliny. Jednoducho si môžete vytvoriť miestnosť, ktorú v dome mať nemôžete.

Obrázok: Zdroj: Sunsystem.sk

Využitie zimnej záhrady

Obľuba zimných záhrad pri rodinných domoch každým rokom rastie, a to hlavne kvôli ich širokému využitiu. Keďže je zimná záhrada prevažne celá presklená, dostane sa do nej veľa svetla. To môžete využiť na relax pri maľovaní alebo čítaní knižky.

Môžete si v nej posedieť s priateľmi, a pritom sa kochať okolím. Pokiaľ ste zanieteným pestovateľom, alebo o pestovaní rastlín len premýšľate, práve zimná záhrada vám dáva možnosť pestovať rastliny celý rok. Pri tom sa nemusíte zamerať len na tie miestne, ale môžete sa starať aj o exotické rastlinné druhy, ktorými si svoju zimnú záhradu skrášlite.

Zimná záhrada vám nahradí chvíle strávené na čerstvom vzduchu.

Obrázok: Zdroj: Sunsystem.sk

Celoročné zimné záhrady

Veľa zimných záhrad je presklených, a tak sa v lete kvôli teplu skoro vôbec nepoužívajú. Príjemné posedenie v nich sa využíva len počas nepriazne počasia. 

V dnešnej dobe sa však vyrábajú zimné záhrady, ktoré si dokážete prispôsobiť podľa seba a môžete si ich tak naplno vychutnávať počas akéhokoľvek ročného obdobia. Ich riešenie je v posuvných bočných sklenených častiach. Existuje viacero variantov: záhrady s posuvným bezrámovým zasklením, s otváracími alebo posuvnými dverami alebo si môžete objednať zimnú záhradu, ktorú vytvoria podľa vašich špecifických predstáv.  

Pokiaľ si vyberiete bezrámové zasklenie, získate dokonalý výhľad. Pri výbere zasklenia myslite na jeho odolnosť. Najlepšie je zakúpiť bezpečnostné sklo. Ak chcete mať zimnú záhradu celoročne uzavretú, môžete si zvoliť zimnú terasu len s dverami. Tu je však potrebné počítať s horúcimi dňami, kedy sa budete na zimnej záhrade cítiť ako v skleníku, čo možno oceníte ak na nej pestujete rastliny. Ak ale nemáte radi slnkom prehriaty priestor a chcete zimnú záhradu využívať aj počas leta, môžete použiť tieniacu techniku.

Tienenie môžete inštalovať nielen na strechu, ale skvele ho využijete aj na bočné sklá. Zaobstarať si môžete klasické rolety, žalúzie alebo clony. Na výber máte najrôznejšie materiály a farby, takže určite nájdete tienenie, ktoré bude ladiť s okolím. Pokiaľ si chcete vychutnať úplný komfort, zaobstarajte ku svojej tieniacej technike diaľkové ovládanie vrátane senzorov. Nemusíte tak sťahovať a vyťahovať každú roletu či žalúziu ručne, stačí len siahnuť po ovládači. A so senzormi sa nemusíte starať už vôbec o nič. Keď senzori zaznamenajú, že sa už slnečné lúče dotýkajú zasklenia zimnej záhrady, tienenie sa zatiahne, aby v zimnej záhrade zostal príjemný tieň. Keď slnko zájde, tienenie sa automaticky vytiahne.

Obrázok: Zdroj: Sunsystem.sk

Trendy v záhradnom nábytku

Pokiaľ svoju zimnú záhradu ešte nemáte doladenú nábytkom, inšpirujte sa trendmi roku 2021. Pri výbere okrem dizajnu dbajte, samozrejme, aj na kvalitu a svoje pohodlie. 

Hitom posledných rokov je predovšetkým udržateľnosť. Vyberajte materiály, ktoré vám vydržia čo najdlhšie a ich výroba či likvidácia nezaťažuje naše životné prostredie. Keďže ide o zimnú záhradu, nemusíte pri výbere nábytku hľadieť na to, či odoláva nepriazni počasia tak ako pri výbere záhradného nábytku.

Na druhej strane je dobré, aby nábytok dobre znášal vlhko či slnečné žiarenie. Najobľúbenejšími materiálmi sú drevo alebo umelý ratan z recyklovaného materiálu. Práve umelý ratan vyzerá ako naozajstný a vydrží skutočne dlho. Ratanový nábytok je moderný a do zimnej záhrady sa skvele hodí. Veľa domácností využíva na výrobu nábytku europalety. Palety sa dajú ľubovoľne upraviť, preto je to výborná príležitosť ako si môžete zostaviť nábytok úplne sami. Vyberajte hlavne svetlé odtiene, ktoré ešte viac rozžiaria priestor.

Trendom sú predovšetkým farby, ktoré imitujú prírodné materiály v kombinácií s bielou. Chybu neurobíte ani výberom nábytku z hliníka. Predsa len, hliník dosahuje naozaj dlhú životnosť a ak chcete v lete využívať zimnú záhradu ako pergolu, nemusíte sa obávať toho, že by sa zničil. V dnešnej dobe je dizajn hliníkového nábytku skutočne nadčasový a jeho povrchová úprava môže imitovať akýkoľvek materiál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *