Rubriky
Návrh interiéru

Vychutnajte si skvelú kávu doma vo svojom kresle

Každý, kto je milovníkom kávy, vie, že nemá len povzbudzujúce účinky, ale je aj zdravá. Veľa kávičkárov si však dobrú kávu užíva len v kaviarniach. To sa však môže zmeniť, hlavne ak si nájdete spôsob prípravy, ktorý vás bude baviť. Predsa len, vychutnať si dobrú kávu doma v pohodlí svojho gauča je omnoho príjemnejšie. A ktovie, možno sa pre vás príprava kávy stane posvätným rituálom a oceníte ju nielen vy, ale aj každá vaša návšteva.

Vychutnajte si súkromie so svojou kávou.

Vybrať si môžete z rôznych druhov kávovarov

Cesta k dobrej káve začína kúpou kvalitnej voňavej zrnkovej kávy a až druhá dôležitá vec je kvalitný kávovar. Z nekvalitnej suroviny vám dobrú kávu nepripraví ani ten najlepší kávovar. Záleží len na vás, či chcete, aby väčšinu práce urobil stroj, alebo si chcete vychutnať prípravu kávy hlavne vy.

Zaobstarať si môžete manuálny kávovar, ktorý preverí vašu zručnosť, alebo poloautomatický či automatický. Pri výbere myslite hlavne na svoje skúsenosti a na čas, ktorý ste ochotný príprave kávy venovať.

Džezva – pravá turecká káva

Najstarší spôsob prípravy kávy je pomocou džezvy. Prípravu týmto spôsobom dodnes obľubujú napríklad v Grécku alebo v Indii. V Turecku, odkiaľ tento typ prípravy kávy pochádza, ste si ju mohli vychutnať už 15. storočí. Jej príprava nie je náročná, no je potrebné získať trochu zručnosti. Táto káva sa varí spoločne s vodou a následne sa šikovným nalievaním oddeľuje káva od gruntu.

Tureckú kávu si vychutnávali už v 17. storočí.

Moka konvička, ktorú vymyslel inžinier

Ďalší spôsob prípravy kávy je pomocou malej konvičky bez elektriny tzv. Moka konvičky. Tento spôsob vymyslel jeden taliansky inžinier, o čom svedčí aj samotný princíp fungovania. 

Čerstvo namletá káva sa vloží do strednej časti konvičky, vodu nalejete do spodnej časti. Keď voda začne vrieť, para sa postupne dostáva zo spodnej časti cez strednú časť a filter až do vrchnej časti, kde sa tvorí už hotová káva bez gruntu. Pri tejto príprave potrebujete byť rovnako zručný ako pri džezve, aby sa vám káva nespálila.

Moka konvičku využijete kdekoľvek.

Najmladší spôsob manuálnej prípravy kávy je Aeropress

Je to veľmi jednoduché zariadenie, ku ktorému potrebujete len zovretú vodu, mletú kávu a to je všetko. Príprava kávy je na princípe luhovania a prostredníctvom piestu s gumou kávu cez filter vytlačíte do šálky. 

Tento jednoduchý spôsob nie je náročný a na vašej šikovnosti nezáleží. Dobrú kávu dokáže pripraviť aj úplný laik. Rovnako ako moka konvička či džezva, ani aeropress nezaťaží vašu peňaženku a zaberá len minimálny priestor.

Aeropress vznikol len pred 30. rokmi v USA.

Dripper a Chemax

Ak vám tieto názvy nič nehovoria, netrápte sa , pretože v oboch prípadoch sa jedná vlastne o prekvapkávanú kávu cez filter

V prípade Drippera ide o plastový, sklenený alebo keramický lievik, do ktorého sa vloží napríklad papierový filter, cez ktorý sa káva s vodou filtruje. 

Chemax má tvar presýpacích hodín a v strednej časti je bambusový krúžok, ktorý prilieha ku stenám nádoby. Do tejto časti dáte papierový filter a pomalými krúživými pohybmi lejete vodu na kávu, ktorá sa pomaly filtruje do spodnej časti nádoby.

Chemax má elegantný dizajn.

Na trhu, samozrejme, existujú aj kávovary, ktoré potrebujú elektrinu, ale nie sú závislé na vašej zručnosti, teda okrem pákových presso strojov.

Ak hľadáte kávovar, ktorý vám pomôže nielen pri príprave samotnej kávy, ale aj pri spenení mlieka na cappuccino či Latte, vyberajte hlavne kvalitné stroje, ktoré vám neurobia dieru do peňaženky a nezaberajú polovicu kuchynskej linky. Ak vyžadujete kvalitu a pohodlie, siahnite po značke Philips, ktorá je v tomto odbore profesionálom. 

Kapsulové kávovary – obľúbené pre ich jednoduchosť prípravy

Tieto kávovary ľudia často podceňujú, no bezdôvodne. V každej kapsuli sa totiž nachádza čerstvo zomletá káva, ktorá je uzavretá tak, že nevyprchá vôňa ani chuť. Tento systém navyše vyrába kávu rovnakej kvality, ako barista v kaviarni. Bez akejkoľvek skúsenosti si teda kvalitnú kávu vychutnáte v papučiach u vás doma na gauči. 

Kapsulové kávovary sú však  vhodnejšie pre tých, ktorí nie sú každodenní kávičkári. Cena kapsulí nie je najnižšia, no ak si chcete vychutnať dobré cappuccino párkrát za týždeň, tento kávovar je pre vás ideálny.

Pákové kávovary nie sú len obrie stroje v kaviarni

Pákové kávovary pozná hádam každý. Vidíte ich za barom každej kaviarne. Samozrejme, tie domáce sú menšie, aby sa vám zmestili na kuchynskú linku a zostal vám na nej ešte dostatočný priestor. Pri pákových kávovaroch nezabúdajte, že si kávu musíte pomlieť sami, keďže nemávajú zabudovaný mlynček. Väčšina z nich však obsahuje napeňovač mlieka, takže si môžete pripraviť nielen espresso, ale dokonca aj latte. Vyžaduje to však trocha zručnosti.

Pákové kávovary ocenia hlavne zruční baristi.

Plnoautomatické kávovary

Bez práce nie sú koláče. Toto pre plnoautomatické kávovary vôbec neplatí. Ak si chcete užiť leňošenie vo svojej obývačke naplno, stačí stlačiť jediné tlačidlo a kávu podľa vašich predstáv kávovar pripraví úplne sám.  

Dnes už ani údržba nie je náročná. Moderné plnoautomatické kávovary sa čistia sami a ak náhodou potrebujú vašu asistenciu,  dajú vám to včas vedieť. Toto všetko vám ponúkajú kávovary Philips, z ktorých budete nadšení a ich kvalitu ocenila aj prestížna organizácia DTest.

Kvalitu automatických kávovarov Philips každoročne oceňuje aj prestížny časopis DTest.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *