Rubriky
Návrh exteriéru Návrh interiéru

Tienenie na vaše okná či pergolu

Žalúzie, rolety, vonkajšie tienenie alebo závesy? Neviete sa rozhodnúť, ktorý typ tienenia je pre vás ideálny? Máte veľké okná, ktoré sa vám nechce stále umývať, a tak premýšľate, ako ich ochrániť pred špinou zvonku? Alebo naopak, máte malé okná, ktoré veľa svetla do miestnosti neprepustia, ale vadia vám večer zvedavé pohľady susedov? Poradíme vám, aké možnosti sú na trhu a možno si konečne vyberiete to správne tienenie pre vašu domácnosť.

Vonkajšie tienenie

Ak premýšľate nad vonkajším tienením, určite oceníte jeho širokú ponuku. Úloha tienenia je všestranná. Nechráni vás len pred zvedavými susedmi a okoloidúcimi z ulice, ale napríklad aj pred teplými slnečnými lúčmi či dokonca pred zlodejmi. 

Keďže sa sklo okna nachádza až za tienením, neprehrieva sa a do miestnosti sa tak nedostáva teplo. Pri prudkých lejakoch či inej nepriazni počasia vaše tienenie vytvára bariéru, ktorá chráni okná pred zašpinením. To ocenia predovšetkým gazdinky, ktorým to ušetrí čas a často aj nervy.

Žalúzie – skvelá regulácia svetla

Ak vyberáte vonkajšie žalúzie, určite uprednostnite hliníkové. Nie sú rovnaké ako tie vnútorné, pretože sú pevné a väčšie. Hliník zároveň nepotrebuje žiadnu údržbu. Ak sú žalúzie špinavé, stačí ich vyčistiť, napríklad záhradnou hadicou. 

Hliník okrem toho dobre odráža slnečné lúče a môžete korigovať prienik svetla do miestnosti. K moderným budovám sa hodia svojim minimalistickým dizajnom. 

Vhodným vonkajším tienením sú aj slnolamy, ktoré pomôžu ochrániť nielen okná, ale aj celú fasádu budovy. Vybrať si môžete statické či pohyblivé slnolamy. Väčšinou sa využívajú na presklené administratívne budovy, ale skvele vyzerajú a dobre plnia svoj účel aj na moderných rodinných domoch.

Rolety – tienenie, ktoré chráni nielen pred slnkom

Vonkajšie rolety sa na rozdiel od vonkajších hliníkových žalúzií hodia na akúkoľvek budovu. Majú tieniacu funkciu rovnako ako žalúzie, a zároveň nimi môžete výborne regulovať teplotu v miestnostiach. 

V dnešnej ponuke nájdete rolety, ktoré sú vyrobené zo špeciálnych materiálov, aby odolávali vonkajším prírodným vplyvom. Vybrať si môžete z rôznorodej škály materiálov a farieb, preto ich ľahko zladíte s fasádou domu či bytu.

Ak hľadáte rolety, ktoré dobre vyzerajú a ľahko sa používajú, zamerajte sa pri výbere na screenové rolety. Sú vyrobené zo špeciálnej textílie, vďaka ktorej vydržia rozmary počasia, a zároveň cez ne presvitá svetlo a preniká vzduch. Ochránia vás teda pred slnečnými lúčmi, dažďom či hmyzom a v lete sa cez nich dostáva príjemný vánok. Screenové rolety oceníte nielen priamo na oknách, ale dajú sa využiť aj ako bočné tienenie na pergolách alebo zimných záhradách.

Vnútorné tienenie

Dnes si môžete vybrať zo širokého sortimentu roliet, žalúzií či závesov. Niekedy má človek problém rýchlo zistiť, ktoré tienenie vlastne chce a potrebuje. Na výber máte rôzne materiály, farby či tvary

Je možné si zaobstarať aj inteligentné tienenie, ktoré ovládate pomocou ovládača, alebo sa dokonca ovláda úplne samo na základe informácií zo senzorov. Pri výbere myslite na vaše potreby a pohodlie, aby vaša spokojnosť bola čo najväčšia.

Žalúzie – dlhodobo obľúbený variant tienenia 

Žalúzie do interiéru sú najobľúbenejšou a cenovo najpriaznivejšou voľbou. Vďaka ním môžete korigovať svetlo v miestnosti, čo je aj ich najväčšia výhoda. Sú však trochu náročné na údržbu, keďže je potrebné utierať prach z každého dielu.

Pokiaľ patríte k tým, ktorých rozčúli aj kúsok prachu, no máte radi žalúzie, určite vyberajte také, ktoré sú z neohybného materiálu, napríklad z dreva, kde sú lišty pevné, a preto sa ľahšie čistia. Hliníkové žalúzie však majú výhodu v tom, že od seba odrážajú teplo a zabraňujú tak prehrievaniu miestnosti

Rolety – vhodné do ktorejkoľvek domácnosti

Rolety zažívajú svoj comeback. Samozrejme, nie v takom prevedení ako si ich pamätáme z minulosti. Dnešná ponuka je veľmi rozmanitá, a to nielen čo sa týka farieb, ale aj materiálu. Niektoré rolety sú dokonca vyrobené zo špeciálnej tkaniny, aby efektívne odrážali teplo a udržiavali tak miestnosť chladnejšiu.

V ponuke predajcov nájdete rolety, ktoré odpudzujú prach a niektoré sa dajú ľahko zložiť a vyprať. Narozdiel od žalúzií majú omnoho jednoduchšiu údržbu. Ich nevýhoda však spočíva v tom, že sa dajú len vyťahovať a zaťahovať, takže nemôžete korigovať priepustnosť svetla.

Už pred kúpou sa preto musíte rozhodnúť, či chcete len zabrániť zvedavým pohľadom zvonku, alebo potrebujete v noci úplnú tmu, kedy sa cez rolety nedostane dovnútra žiadne svetlo.

Závesy a záclony – klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy

V minulosti sme ich mali doma hádam všetci a aj dnes sa tešia veľkej oblube. Stále preto patria k najpredávanejším tienidlám. V lete nás však skoro vôbec neochránia pred teplom slnka, no na druhej strane sú veľmi jednoduché na údržbu.

V zime dávajte pozor, aby nezakrývali radiátor, lebo vám pohltia väčšinu tepla. Pri záclonách prakticky vôbec nemusíte riešiť rozmer, pretože väčšina z nich je natoľko univerzálna, že sa hodí do ktorejkoľvek domácnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *