Rubriky
Starostlivosť o nábytok

Čistenie sedačiek

Máte pocit, že vaša sedačka stratila svoj prirodzený vzhľad? Chceli by ste ju vrátiť do pôvodného stavu? Riešenie je veľmi jednoduché. Na trhu sa nachádza množstvo produktov, ktoré sú vhodné na ošetrenie všetkých druhov sedačiek, od textilných až po kožené. Poďme sa postupne pozrieť na viaceré druhy poťahových materiálov.

Ako prvé sú textilné sedačky. Textil je veľmi oblúbený pre svoju dostupnosť, avšak textilné sedačky, najmä z bavlnenej látky majú kratšiu životnosť. Ideálnym spôsobom čistenia textilných sedačiek je tepovanie. Do tepovania môžete pridať prostriedok určený výhradne na čistenie textilných sedačiek, alebo to skúsiť s bežným odstraňovačom škvŕn. Dôležité je nechat sedačku následne dokonale uschnúť a predísť tak vytváraniu fľakov.

Druhom textilných sedačiek sú aj plyšové sedačky a sedačky vyrobené z mikrovlákna.  Pri plyšových sedačkách platí jedno základné pravidlo. Nesmú sa drhnúť! Mohlo by dôjsť k poškodeniu poťahového materiálu.

Sedačky z mikrovlákna svojim výzorom nápadne pripomínajú semiš, sú odolné a veľmi príjemné na dotyk. Ich čistenie je jednoduché. Existujú rôzne prípravky na čistenie sedačiek z mikrovlákna, avšak niekedy je postačujúce  pretrieť sedačku vlhčenou handrou (najmä pri odstraňovaní čerstvých škvŕn).

Pri kožených sedačkách je dobré, ihneď po kúpe, venovať pozornosť ich správnemu umiestneniu. Slnečné lúče z nich môžu vyťahovať farbu, tepelný zdroj môže spôsobiť vysúšanie kože. Pri ošetrovaní kože je vhodné použiť špeciálne prípravky určené na kožu. Je rozumné vyvarovať sa použitiu bežného saponátu. Mohol by spôsobiť vysušenie povrchového materiálu. Prípravky na čistenie kožených sedačiek dostanete bežne zakúpiť v galantérií alebo predajni nábytku. Pred samotným čistením je vhodné sedačku utrieť vlhčenou špongiou a odstrániť tak povrchovú vrstvu prachu. Následne aplykovať prostriedok priamo na kožu. Vačšinu prípravkov je potrebné utrieť a nechať sedačku bez zaťažovania uschnúť. Po uschnutí sedačky môžete použit aj špeciálny krém, ktorý sedačke dodá pôvodný lesk.

Na každú sedačku sa usádza prach a nečistoty. Práve preto je nevyhnutné venovať čas jej čisteniu. Vaša sedačka Vám za takúto starostlivosť určite poďakuje a bude slúžiť ešte veľmi dlho.

Prinášame vám video návod na čistenie kožených sedačiek: http://www.nasedacky.sk/o-kozi/osetrenie-a-cistenie/

Elmina ponúká prvotriedné sedačky rôzných výrobcov a štýlov.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *